Skip to Main Content (Press Enter)

Logo UNITO
  • ×
  • Home
  • Pubblicazioni
  • Progetti
  • Persone
  • Competenze
  • Settori
  • Strutture
  • Terza Missione

UNI-FIND
Logo UNITO

|

UNI-FIND

unito.it
  • ×
  • Home
  • Pubblicazioni
  • Progetti
  • Persone
  • Competenze
  • Settori
  • Strutture
  • Terza Missione
  1. Pubblicazioni

Characterization of four wild edible Carduus species from the Mediterranean region via phytochemical and biomolecular analyses

Articolo
Data di Pubblicazione:
2017
Abstract:
Carduus species (Compositae) are widely distributed in the Mediterranean area, and traditionally used for both food and medicinal purposes. The hydroalcoholic extracts of four wild edible Carduus species collected in Sardinia (Carduus argyroa Biv., Carduus nutans subsp. macrocephalus (Desf.) Nyman, Carduus pycnocephalus L., Carduus cephalanthus Viv.) were analyzed and characterized by HPLC-PDA-MS/MS and PCR-RFLP of the nrDNA internal transcribed spacer (ITS). Flavonoids and caffeoylquinic acid derivatives were the predominant classes of secondary metabolites characterizing the extracts. The ITS region was sequenced in parallel, and a PCR-RFLP method was applied with three selective restriction enzymes. Statistical analyses, on both chemical and biomolecular results, revealed that individuals clustered according to their taxonomic classification. The combination of the two techniques discriminates the four species within the genus, giving further information on these little-investigated plants, traditionally used in the Mediterranean area and in Sardinia.
Tipologia CRIS:
03A-Articolo su Rivista
Keywords:
Caffeoylquinic acids; Carduus spp.; Flavonoids; HPLC-PDA-MS/MS; ITS sequence; PCR-RFLP; Food Science
Elenco autori:
MARENGO, ARIANNA; Maxia, Andrea; Sanna, Cinzia; Bertea, Cinzia M.; Bicchi, Carlo; Ballero, Mauro; Cagliero, Cecilia; Rubiolo, Patrizia
Autori di Ateneo:
BERTEA Cinzia Margherita
CAGLIERO Cecilia Lucia
MARENGO Arianna
RUBIOLO Patrizia
Link alla scheda completa:
https://iris.unito.it/handle/2318/1657772
Link al Full Text:
https://iris.unito.it/retrieve/handle/2318/1657772/392307/carduus_OA.pdf
Pubblicato in:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Journal
  • Dati Generali
  • Aree Di Ricerca

Dati Generali

URL

www.elsevier.com/inca/publications/store/4/2/2/9/7/0

Aree Di Ricerca

Settori (15)


LS9_8 - Applied plant sciences, plant breeding, agroecology and soil biology - (2022)

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Agricoltura e Produzioni Vegetali

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Allevamento e Produzioni Animali

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Chimica e cibo

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Farmacologia Veterinaria

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Miglioramento e difesa delle colture

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Tecnologie alimentari e microbiologia degli alimenti

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Diagnostica e Imaging

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Epidemiologia

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Prevenzione e corretti stili di vita

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Ricerca Traslazionale e Clinica

PIANETA TERRA, AMBIENTE, CLIMA, ENERGIA e SOSTENIBILITA' - Energia e Fonti Energetiche

PIANETA TERRA, AMBIENTE, CLIMA, ENERGIA e SOSTENIBILITA' - Foreste e Legno

PIANETA TERRA, AMBIENTE, CLIMA, ENERGIA e SOSTENIBILITA' - Risorsa suolo e ambiente

SCIENZE DELLA VITA e FARMACOLOGIA - Interazioni tra molecole, cellule, organismi e ambiente
  • Utilizzo dei cookie

Realizzato con VIVO | Designed by Cineca | 25.6.1.0