Skip to Main Content (Press Enter)

Logo UNITO
  • ×
  • Home
  • Pubblicazioni
  • Progetti
  • Persone
  • Competenze
  • Settori
  • Strutture
  • Terza Missione

UNI-FIND
Logo UNITO

|

UNI-FIND

unito.it
  • ×
  • Home
  • Pubblicazioni
  • Progetti
  • Persone
  • Competenze
  • Settori
  • Strutture
  • Terza Missione
  1. Pubblicazioni

Analysis of non-structural carbohydrates and xylem anatomy of leaf petioles offers new insights in the drought response of two grapevine cultivars

Articolo
Data di Pubblicazione:
2020
Abstract:
In grapevine, the anatomy of xylem conduits and the non-structural carbohydrates (NSCs) content of the associated living parenchyma are expected to influence water transport under water limitation. In fact, both NSC and xylem features play a role in plant recovery from drought stress. We evaluated these traits in petioles of Cabernet Sauvignon (CS) and Syrah (SY) cultivars during water stress (WS) and recovery. In CS, the stress response was associated to NSC consumption, supporting the hypothesis that starch mobilization is related to an increased supply of maltose and sucrose, putatively involved in drought stress responses at the xylem level. In contrast, in SY, the WS-induced increase in the latter soluble NSCs was maintained even 2 days after re-watering, suggesting a different pattern of utilization of NSC resources. Interestingly, the anatomical analysis revealed that conduits are constitutively wider in SY in well-watered (WW) plants, and that water stress led to the production of narrower conduits only in this cultivar.
Tipologia CRIS:
03A-Articolo su Rivista
Keywords:
Cabernet Sauvignon; Syrah; conduits area; drought; glucose; maltose; recovery; starch; sucrose
Elenco autori:
Falchi R.; Petrussa E.; Braidot E.; Sivilotti P.; Boscutti F.; Vuerich M.; Calligaro C.; Filippi A.; Herrera J.C.; Sabbatini P.; Zancani M.; Nardini A.; Peterlunger E.; Casolo V.
Autori di Ateneo:
SABBATINI Paolo
Link alla scheda completa:
https://iris.unito.it/handle/2318/1931602
Link al Full Text:
https://iris.unito.it/retrieve/handle/2318/1931602/1187928/ijms-21-01457.pdf
Pubblicato in:
INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES
Journal
  • Aree Di Ricerca

Aree Di Ricerca

Settori (15)


LS2_13 - Systems biology - (2022)

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Agricoltura e Produzioni Vegetali

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Allevamento e Produzioni Animali

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Farmacologia Veterinaria

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Miglioramento e difesa delle colture

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Patologia e malattie degli animali

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Scienze cliniche veterinarie

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Tecnologie alimentari e microbiologia degli alimenti

INFORMATICA, AUTOMAZIONE e INTELLIGENZA ARTIFICIALE - Genetica, Omica e Bioinformatica

INFORMATICA, AUTOMAZIONE e INTELLIGENZA ARTIFICIALE - Salute e Informatica

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Epidemiologia

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Malattie neurologiche e neurodegenerative

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Oncologia e Tumori

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Ricerca Traslazionale e Clinica

SCIENZE DELLA VITA e FARMACOLOGIA - Interazioni tra molecole, cellule, organismi e ambiente
  • Utilizzo dei cookie

Realizzato con VIVO | Designed by Cineca | 25.6.1.0