Skip to Main Content (Press Enter)

Logo UNITO
  • ×
  • Home
  • Pubblicazioni
  • Progetti
  • Persone
  • Competenze
  • Settori
  • Strutture
  • Terza Missione

UNI-FIND
Logo UNITO

|

UNI-FIND

unito.it
  • ×
  • Home
  • Pubblicazioni
  • Progetti
  • Persone
  • Competenze
  • Settori
  • Strutture
  • Terza Missione
  1. Pubblicazioni

Upgrading hazelnut skins: Green extraction of polyphenols from lab to semi-industrial scale

Articolo
Data di Pubblicazione:
2025
Abstract:
Hazelnut skins (HS) are usually managed as waste; however, this by-product is a source of bioactive compounds, with potential applications in feed and food sectors. Phenolic compounds can be extracted using green protocols combining enabling technologies and green solvents. This work investigates subcritical water extraction (SWE) of bioactive compounds from HS. A laboratory-scale study was performed on four different batches, with significant batch-to-batch heterogeneity. The evaluation of polyphenolic profiles and antioxidant activities afforded promising results compared to the benchmark of reflux maceration. To evaluate process effectiveness, the extraction protocol was replicated on a semi-industrial plant that processed 8 kg of matrix. Downstream processes have been optimized for scale-up, demonstrating the effectiveness of SWE in retaining product concentration and bioactivity avoiding excipients in spray-drying phase. Hazelnut extracts exhibited antibacterial properties against animal- and food-borne pathogens, supporting their potential use as sustainable feed ingredients for improved hazelnut production and animal farming practices.
Tipologia CRIS:
03A-Articolo su Rivista
Keywords:
Antimicrobial activity; Antioxidant compounds; Hazelnut by-products; Industrial scale-up; Microwaves; Subcritical water
Elenco autori:
Capaldi, Giorgio; Voss, Monica; Tabasso, Silvia; Stefanetti, Valentina; Branciari, Raffaella; Chaji, Salah; Grillo, Giorgio; Cravotto, Christian; Tagliazucchi, Davide; Fiego, Domenico Pietro Lo; Marinucci, Massimo Trabalza; Roila, Rossana; Natalello, Antonio; Pravettoni, Davide; Cravotto, Giancarlo; Forte, Claudio
Autori di Ateneo:
CAPALDI GIORGIO
CRAVOTTO Giancarlo
FORTE Claudio
GRILLO Giorgio
TABASSO Silvia
Link alla scheda completa:
https://iris.unito.it/handle/2318/2031270
Link al Full Text:
https://iris.unito.it/retrieve/handle/2318/2031270/1418897/1-s2.0-S0308814624026499-main.pdf
Pubblicato in:
FOOD CHEMISTRY
Journal
Progetto:
HAZELNUT INDUSTRIAL BY-PRODUCT INCLUSION IN LIVESTOCK CHAINS IN ITALY - 2020244EWW
  • Aree Di Ricerca

Aree Di Ricerca

Settori (16)


LS9_10 - Veterinary and applied animal sciences - (2024)

PE5_17 - Organic chemistry - (2024)

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Agricoltura e Produzioni Vegetali

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Allevamento e Produzioni Animali

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Chimica e cibo

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Farmacologia Veterinaria

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Miglioramento e difesa delle colture

CIBO, AGRICOLTURA e ALLEVAMENTI - Tecnologie alimentari e microbiologia degli alimenti

MEDICINA, SALUTE e BENESSERE - Ricerca Traslazionale e Clinica

PIANETA TERRA, AMBIENTE, CLIMA, ENERGIA e SOSTENIBILITA' - Chimica e Ambiente

PIANETA TERRA, AMBIENTE, CLIMA, ENERGIA e SOSTENIBILITA' - Energia e Fonti Energetiche

PIANETA TERRA, AMBIENTE, CLIMA, ENERGIA e SOSTENIBILITA' - Foreste e Legno

PIANETA TERRA, AMBIENTE, CLIMA, ENERGIA e SOSTENIBILITA' - Risorsa suolo e ambiente

SCIENZE DELLA VITA e FARMACOLOGIA - Interazioni tra molecole, cellule, organismi e ambiente

SCIENZE MATEMATICHE, CHIMICHE, FISICHE - Chimica Organica e Industriale

SCIENZE MATEMATICHE, CHIMICHE, FISICHE - Materiali Avanzati
  • Utilizzo dei cookie

Realizzato con VIVO | Designed by Cineca | 25.5.0.1